Wednesday 25 April 2018

Induljon a nyomozás



A 2018-as parlamenti választások során történt események komolyan felvetik egy rendszerszintű választási csalás gyanúját. Ha történt ilyen csalás, akkor annak a lenyomata ott található a választási adatokban, és tudományos módszerek segítségével egyértelműen kimutatható. Hogy hogyan, azt részletesen leírtam az előző bejegyzésemben. Én magam ehhez a bizonyításhoz, vagy elvetéséhez egy professzionális statisztikai elemzéssel tudok hozzájárulni. A sikerhez azonban az ellenzéki pártok együttműködésére, munkájára is szükség lesz. 

Az előző bejegyzésben két, egymástól független bizonyítási lehetőséget vázoltam fel a csalás kiderítésére. Mindkét bizonyítás sikere azon áll vagy bukik, hogy a pártok segítségével sikerül-e rekonstruálni pontosan, hogy mely szavazókörökben volt jelen “független megfigyelő” (azaz az ellenzéki pártok által delegált szavazatszámláló bizottsági tag), és mely szavazókörök maradtak ellenőrizetlenül a szavazás estéjén, a jegyzőkönyvek zárásakor. Közérdekű adatigénylésre válaszul az NVI is bocsájtott már ki egy hivatalos összefoglalót a választóköri pártdelegáltakról. Ezzel az összefoglaló táblázattal azonban nagyon sok probléma van. Kompletten hiányzik belőle például jó pár budapesti kerület (VIII, X, XI és XX) valamint Nyíregyháza, Székesfehérvár vagy Hajdúszoboszló szavazóköreinek jelentős része (van ahonnan az összes). Ezen felül feltételezhető, hogy számos további szavazókör is tévesen szerepel “ellenőrzött” szavazókörként ebben a táblázatban (pl. azok a szavazókörök, ahol az ellenzéki delegáltnak az utolsó pillanatban vissza kellett mondania a részvételt; sajnos viszonylag sok ilyen eset volt). Mindez a kérdés az ellenzéki pártok közreműködésével tisztázható. (Az NVI-től ebben nem várható érdemi segítség, mert ha valóban történt választási csalás, akkor nekik nem érdekük, hogy ez kiderüljön.) Ez lesz tehát az első és legfontosabb feladat az igazság kiderítése érdekében. Más szóval a megoldás kulcsa egy megbízható “ellenőrzöttségi táblázat” megalkotása, ehhez pedig az kell, hogy a pártok “lektorálják” az NVI által kiadott ellenőrzöttségi táblázatot: minden párt a saját delegáltjai tekintetében.

Jómagam egy a magyar tudományos életben dolgozó, szakterületemen nemzetközileg is elismert kutató vagyok, aki a minimális (szinte egyáltalán nem létező) szabadidőmet áldozom erre a vizsgálatra. A statisztikai vizsgálat elvégzése mellett azt is vállalom, hogy egyfajta pártokon kívül álló független külső szereplőként közvetítek a pártok között, és koordinálom az NVIs delegált-táblázat lektorálásának folyamatát. Mindezt teljesen transzparesen fogom csinálni - ez mindannyiunk elemi érdeke, hiszen csak így lehetnek, így lesznek bizonyító erejűek a végső következtetések. Mindemellett viszont - a rendszer bosszújától tartva - nem merem felfedni a valódi nevemet, tehát egyelőre anonim módon fogok csak tudni kommunikálni mindazokkal, akik hajlandóak együttműködni velem. Ennek a blogbejegyzésnek a célja ezen együttműködés elindítása.


Szeretném kérni a pártok képviselőit, hogy vegyék fel velem a kapcsolatot a trunk (pont) depth (kukac) gmail (pont) com emailcímen. Én magam is igyekszem majd keresni Önöket. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy tisztán lássunk ebben az alapvető kérdésben.

---
És végezetül következzen egy előzetes elemzési eredmény: ennyire különbözik a mostani NVIs táblázatban “ellenőrzöttként” illetve “nem ellenőrzöttként” szereplő szavazókörökben leadott listás szavazatok részaránya.



Már most, ennek a hibáktól hemzsegő ellenőrzöttségi táblázatnak a segítségével is egy igen komoly különbség rajzolódik ki az “ellenőrzöttnek tartott” és az “ellenőrizetlennek tartott” szavazókörök között. A következő napokban és hetekben, ahogy a pártok egymás után elvégzik a táblázat rájuk vonatkozó részének a lektorálását, úgy fogom én is egymást követő blogposztokban frissíteni ezt az ábrát, és bejegyzésről bejegyzésre remélhetőleg fokozatosan feltárul az igazság.

No comments:

Post a Comment

Induljon a nyomozás

A 2018-as parlamenti választások során történt események komolyan felvetik egy rendszerszintű választási csalás gyanúját. Ha történ...